tisdag 7 juli 2009

Ge hals! Stoppa Ringhals!

Ge hals! Ringhals har stora säkerhetsrisker. Ett 60-tal incidenter, som räknas till de tyngsta, har inträffat under 2009. SSM, strålsäkerhetsmyndigheten, överväger att sätta kärnkraftverket i Ringhals under särskild tillsyn. Verket har rapporterat två MYCKET allvarliga händelser.

Den senaste händelsen på den allvarligaste nivån, kategori 1, var att en automatisk säkerhetsfunktion inte trädde i funktion när reaktor 1 åter sattes i drift i januari. Felet upptäcktes när reaktorn ställdes av för revision i mitten av mars.

DENNA HÄNDELSE ÄR EN BLAND MÅNGA ALLVARLIGA I VÅRA KÄRNKRAFTVERK, SOM VISSA SKRYTER MED ÄR VÄRLDENS SÄKRASTE!

Samtidigt planeras världens största effekthöjning i Oskarhamn 2. Kärnkraftsreaktorn, som togs i drift 1975, ska höja effekten från 600 till 845 megawatt om miljödomstol och Strålsäkerhetsmyndigheten tillstyrker och regeringen så beslutar.

Höjd effekt betyder mer uran 235 i härden, snabbare flöde av ånga och vatten, mer radioaktivt avfall och en varmare härd att kyla efter ett stopp.

Enligt ett pm om effekthöjningar från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, påverkas säkerheten på 18 olika sätt, alltifrån ökad korrosion (rost) och erosion (slitage) till krav på mer pumpkraft för nödkylning och risk för mer vibrationer genom det ökade flödet.

Samtidigt växer skandalen kring Vattenfall i Tyskland. Den senaste kortslutningen i en transformator vid kärnkraftverket Krümmel häromdagen var som en repris på det som hände för två år sedan. Även då drabbades en transformator av en kortslutning.
Vattenfall fick besk kritik för att ha försökt ”mörka” incidenten och det slutade med att chefen för Vattenfall i Tyskland fick gå i en förtida pension.

Vem kan vi lita på?

http://folkkampanjen.se/

1 kommentar:

  1. Hej Eva! - Ja usch och här bor jag några mil från de reaktionära reaktorerna.
    Fredrik vill ha mer kärnkraft för att kunna sälja elen till andra länder.... Burr!!!!!

    SvaraRadera