lördag 12 mars 2011

Härdsmälta och kärnOsäkerhet


Japans kärnkraft hotas av flera härdsmältor efter jordbävningen och snabbstoppet!
Kommer det som en överraskning?

Nej, Miljöpartiet och jag själv har varnat för detta sedan Harrisburg och Tjernobyl. När jag satt i Näringsutskottet beställde jag en rapport om kärnOsäkerhet, som Lászlo Gönczi skrev.

Där konstaterar han följande:

En sannolikhet för härdsmälta, beräknad till ett haveri på 20 000 reaktor-år, kan egentliga vara ett på 200(!) reaktor-år.

Om någonting går sönder skall ett antal säkerhetsfunktioner träda i kraft. Det kan vara snabbstopp, nödkylssystem, alarm etc. De beräkningar som görs uppskattar
sannolikheten för att ett antal felaktigheter som kan tänkas leda till ett haveri skall uppstå i samma skeende. Man behöver mata in all erfarenhet av de ingående komponenterna, av komponenternas samverkan, av förutsägbara mänskliga felgrepp, och de teoretiska kunskaperna om konstruktionen av en reaktor. Genom att analysera vilka förlopp som kan leda till en härdsmälta, kan man få ett numeriskt värde på hur sannolik en härdsmälta är för en viss reaktor eller en viss reaktortyp.

Det allvarliga är, att även de moderna beräkningarna har osäkerhetsintervaller på storleksordningen en faktor 100!

Detta betyder att ett värde som ger en sannolikhet för härdsmälta, beräknad till ett haveri på 20 000 reaktor-år, kan det egentliga värdet också vara ett på 200(!) reaktor-år. Den vetenskap som uppger säkerhetsintervallet kan inte garantera någonting utöver detta!

- Det är ju ingenting konstigt med att människor gör allvarliga felgrepp, det är ju väntat, och syns på de stora osäkerhetsintervallen, kan man säga, som om det vore en tröst!

Det finns grund för att befara att riskerna med reaktordrift kan vara mer än hundra gånger så stor, än de risker som presenteras i tabeller och diagram, än de risker som man pratar om inför en bredare allmänhet. Det finns, med andra ord, en god grund att ifrågasätta reaktordriftens acceptens, både politiskt och legalt.

Det finns en tendens i svensk debatt, att vilja göra avvecklingen utan några materiella uppoffringar, i stort sett baserad på teknisk utveckling och politiskt nytänkande. Det finns dock också en anledning att tro, att riksdagen är villig till att ta någon mån av materiell standardminskning ställt i relation till den ovan beskrivna osäkerheten.

Slut på citat


Kom igen!
Var finns motståndet i Sverige!

40 000 människor demonstrerade i Tyskland den 12 mars!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar