onsdag 14 oktober 2009

Så blev remissvaret!

Till Länsstyrelsen 2009-10-13
Miljöprövningsdelegationen
871 86 Härnösand

Ang Miljöprövning för skjutfälten på Härnön
Dnr 551-10264-08, 551-10265-08

Skjutfälten på Härnön – Operation snö, mörker och kyla

Miljöpartiet i Härnösand har tagit del av underlagen för utveckling av skjutfälten på Härnön. Vi motsätter oss all form av miljöpåverkande verksamhet i form av buller och gifter i såväl luft som vatten. Miljöpartiet i Härnösand vill inte utveckla skjutfälten – vi vill avveckla dem.

Bakgrund
I december 2004 beslutade riksdagen att genomföra Operation snö, mörker och kyla, som innebär att Sverige bjuder in främmande makter att testa nya vapen och vapensystem i Norrland. En del av dessa tester har redan utförts på Härnön och kan enligt utredningen SOU 2004:77 sid 136 komma att utökas.

Vid testerna kommer nya vapentyper att prövas, främst sådana som är flygburna. Man kommer att pröva vapensystem med nya former av ammunition och drivmedel. Dessutom ser man möjligheten att ostört kunna testa försvarsvapen mot såväl kemisk som biologisk krigföring. Det är ju inte heller uteslutet att NATO vill testa effekterna av utarmat uran i vapensystemen, vilket användes av USA i Gulfkriget och i Jugoslavien med omfattande hälsoproblem och skador hos soldaterna samt missbildningar hos deras avkommor.

Hemvärnet behöver inga nya skjutfält. Hemvärnet borde i stället utvecklas till en effektiv beredskapsstyrka för att lösa lokala kriser och kommande naturkatastrofer. Det förefaller inte speciellt logiskt att lära hemvärnsmännen att skjuta prick på ett skjutfält. Det är ju knappast med kulsprutor man löser vare sig lokala svenska kriser eller för den delen internationella kriser idag. Den största kända krisen närmar sig – klimatkrisen – och mot den behövs inga skjutvapen.

En utökning av krigslarm vore en mental och ekonomisk katastrof för Härnösand. Beroende på vindarnas riktning kan ljudet från provskjutningarna höras av alla i Härnösand. Vem vill (om vinden ligger på) höra ljudet av automatvapen och kanoner? Vem vill bli påmind om människans primitiva sätt att lösa konflikter? Nog finns det en och annan som kommer att överväga att flytta från Härnösand och blir det känt att det krigslarmar i Härnösand, kommer ingen att flytta hit och Härnösand blir en s.k. förlorarkommun med krympande resurser för dem, som blir kvar.

För de närboende vore det rena terrorn. Vem kan tänka sig att bo granne med skjutfält, där verksamhet kan pågå 260 dagar per år. Dessutom med brand-, rök- och sprängövningar. Hur går det att locka människor med attraktiva kustnära boende när man måste ha öronskydd (och gasmask?) för att kunna uppleva närheten till världsarvet och naturen?

Världsarvet Höga kusten kommer i kläm. Så kallade riksintressen står mot riksintressen. Övningsfält för militären är ett riksintresse och detta står mot riksintresset Natura 2000, vindkraft, etc.Vindkraftverk tillåts inte i Världsarvet Höga Kusten. Då borde i ännu högre grad kanonmuller och skjutfält förbjudas, där man skjuter utöver detta hav. Militären har påbörjat skjutfätet i Skärsviken och förstört klapperstensfältet. Detta har Miljöpartiet anmält, men ingen har åtalats, då man inte hittat någon ansvarig!

För länge sedan kunde man dumpa vad som helst i havet. Man trodde att det var OK. Nu vet man bättre. Ingenting kan dumpas i havet utan att det förr eller senare slår tillbaka. Nu avser man att skjuta missiler i havet. Missiler som kan innehålla farliga kemiska, biologiska och radioaktiva ämnen. Det är ju så medeltida - att ens tänka så.

Fritidsbåtarna tvingas till havs. När NATO har skjutövningar mellan Lübeck och Kiel tvingas fritidsbåtarna ut till havs, långt ut till havs, jättelångt ut till havs med hjälp av marina krigsfartyg. På samma sätt kommer havet från kanske från Storön till Barsviken att stängas av stora delar av året. Skjutfälten är en stor begränsning för båtlivet och båtturismen. Ett otrevligt bemötande från sjöstaden Härnösand.

Se visionen och känn ett illamående! En vardag i april 2012 anlöper ett NATO-fartyg Härnösands djuphamn. Det är den amerikanska flottans transportfartyg ”Cumulus”. Fartyget, som är utrustad med roll-on-roll-off portar tömmer snabbt sin last på kajen och ut rullar fem nyligen utvecklade missilavfyrningsfordon. Det är fråga om lätta fordon, som snabbt och enkelt tar sig över Nybron och vidare ut mot Skärsviken. Enligt ”utsago” är missilerna av icke kärnvapentyp men kan vid en konflikt användas med kärnstridsspetsar. Samtidigt har Ryssland en flottövning, som sträcker sig långt upp i Bottenhavet – ett försvagat Ryssland men ändock med ett av världens kraftfullaste missilövervakningssystem. Snacka om att Härnösand kan hamna på kartan i en framtida stormaktskonflikt.

En skräckvision javisst, men den skulle tyvärr kunna bli sann.

Ska detta bli Härnösands varumärke?

Miljöpartiet motsätter sig starkt att universitets-, stifts- och residensstaden Härnösand ska domineras av två militära skjutfält.

Miljöpartiet de gröna i Härnösand yrkar i första hand:

att försvarsmakten avvecklar skjutfälten och de redan befintliga militära skjutbanorna/fälten och som en konsekvens härav yrkas också
 att försvarsmakten återställer de skador på miljö och natur som de redan har åsamkat på Härnön och i havet,
 att försvarsmakten ger Härnösands kommun möjlighet att förverkliga kraven för Ekokommunen Härnösand och uppnå målen för Miljölänet Västernorrland,
 att försvarsmakten ger Härnösands kommun möjlighet att leva upp till sina lokala miljömål: Bra boende, Nära natur, Nära vattnet, Rena vattnet, Slut kretsloppen!
 att försvarsmakten ger Härnösand möjlighet att utveckla ett attraktivt boende på Härnön tack vare att större yta tillgängliggörs, när den militära arean frigörs,
 att försvarsmakten överlåter skjutfältens markområden till kommunen så att fritids- och friluftslivet på Härnön och dess omgivningar därigenom kan utvecklas,
 att försvarsmakten tar hänsyn till Världsarvet Höga Kusten och Porten till Höga Kusten så att området skyddas och undantas från militära övningar och
 att försvarsmakten tar hänsyn till att besöksnäringen i Härnösand och till havs kan utvecklas för att attrahera flera till Världsarvet Höga Kusten.

Miljöpartiet de gröna kräver - i andra hand - att om beslut ändå tas om skjutfält på Härnön:
 att dessa skjutfält ska minskas geografiskt, ej utvidgas,
 att verksamheten inte utökas,
 att verksamheten begränsas till dagtid och max 20 dagar per år inkl alla skjutfält,
 att största hänsyn ska tas till strandskydd och det rörliga friluftslivet,
 att verksamheten inte bryter mot försiktighetsprincipen enligt miljöbalken och miljömålen,
 att förbjuda verksamhet i områden med nyckelbiotoper,
 att hänsyn tas till risken för förlupna kulor,
 att granatkastare förbjuds,
 att AK4:or och AK5:or regleras så att de ej lägger en bullermatta över detaljplanerat område,
 att bullernivåerna ska mätas i olika vind- och väderförhållanden och utföras av tillsynsmyndigheten innan något tillstånd medges,
 att all ammunition ska kunna omhändertas - även till havs - för att motverka miljöförstöring, och att ammunitionen ska tillintetgöras,
 att alla försök med nya vapensystem stoppas, ej införs,
 att skjutfälten ej ska bedrivas i militärkommersiellt syfte.

Miljöpartiet de gröna i Härnösand


Eva Goës
Gruppledare
Södersundsv 48, 871 65 Härnösand
eva@goes.se, 0611-21703, 070-6710351

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar