onsdag 3 mars 2010

Genmanipulerad potatis i Sverige!

Det är fritt fram för odling i Sverige av genmanipulerad potatis, skriver Carl Schlyter.

Det är EU:s hälso- och konsumentkommissionär Joe Dalli som har gett grönt ljus för odling av den genmanipulerade potatisen Amflora.

Amflora-potatisen togs ursprungligen fram av Weibulls i Svalöv, men nu står den tyska kemijätten BASF bakom ansökan om kommersiell odling. I Sverige har potatisen provodlats på flera ställen, bl a i Lidköping, Haparanda, Skara och Kristianstad.
Amflorapotatisen har extra hög stärkelsehalt och är främst avsedd för att tillverka papper. Men potatisskalen ska bli djurfoder.

Ett antibiotikum används som markör-gen och därför har EMEA (European Medicines Agency) uttryckt oro för användningen.

Att kommissionär Dalli släpper fram en sådan produkt, när antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot hälsan idag är mot allt vett och vetande!

Amflorapotatisen har diskuterats i ca 10 år inom EU och varken ministerråd eller experter har kunnat enas om ett beslut. Den tidigare miljökommissionären Dimas bromsade introduktion av nya gengrödor för odling.

Hälso- och konsumentkommissionär Joe Dalli som nu fått GMO-frågorna på sitt bord behövde inte mer än ett par veckor för att svänga om politiken.

Vem och vad ligger bakom detta?



Läs mer vad Carl tycker i olika frågor!

1 kommentar:

  1. Du vet säkert lika väl som många andra om att när det handlar om vad som ska godkännas i EU så är det inte alltid vetenskaplig som ligger till grund för besluten. Politik, kohandel och andra agendor är ju det som till syvende och sist ofta fäller avgörandet.
    Knappast någon annan GMO gröda genomgått så många vetenskapliga undersökningar och utvärderingar som just Amflora och alla har visat på att den är ofarlig. Kanamycinresistensen som du syftar på uttrycks ju inte i potatisen och existerar sålunda icke. SJV godkände för övrigt Amflora redan i slutet på 90-talet då den ansågs som säker. Att sedan EU behöver 10 år på sig för att komma till samma slutsats säger nog mer om EU.... ;-)

    SvaraRadera