fredag 12 mars 2010

Skandal att centern m fl står bakom uttagsskatt


Det är vansinne att vindkraftskooperativen ska betala uttagsskatt!

Det finns en rapport av Thomas Tangeres som visar att vindkraftskooperativen betalar marknadsmässigt pris.

Thomas P. Tangeras, docent
Institutet för Näringslivsforskning (IFN)
Grevgatan 34, 102 15 Stockholm
thomas.tangeras(g)ifn.se
www.ifn.se/thomast

Stockholm, den 13 november 2009

Är vindkraftkooperativens priser marknadsmässiga?

Sammanfattning

Svensk Vindenergi har gett mig i uppdrag att utifrån nationalekonomisk teori redogöra för begreppet marknadsmässigt pris och på basis av denna redogörelse analysera huruvida de svenska vindkraftskooperativens priser kan sägas vara marknadsmässiga.

Priserna är marknadsmässiga när de leder till marknadsklarering, det vill säga att utbudet är lika med efterfrågan. Marknaden klarerar och priserna är marknadsmässiga om marknaden är fri.
Om följande tre förutsättningar är uppfyllda kan man tala om en fri marknad: (i) priserna och kvantiteterna är oreglerade; (ii) konsumenter och leverantörer köper och säljer av fri vilja; (iii) köpare och säljare har motstridande intressen vad gäller priserna.

Priserna och kvantiteterna på den svenska vindkraftskooperativsmarknaden är helt oreglerade.

För det andra är det fritt inträde på marknaden, alla kan starta ett vindkraftskooperativ och sälja andelar. Alla kan anmäla sitt intresse att köpa andelar (eller låta bli) i vindkraftskooperativ.

För det tredje är de projektorer som bygger och de elåterförsäljare som ansvarar för driften av vindkraftverken oftast privata bolag som torde ha intresse av att sälja sina tjänster så dyrt som möjligt. Kunderna på sin sida vill naturligtvis betala så lite som möjligt för vindkraftskooperativens el.

Den svenska marknaden för vindkraftskooperativ uppfyller därför kriterierna för en fri marknad. På en fri marknad kan man förvänta sig att priserna anpassar sig för att klarera marknaden och därmed är marknadsmässiga. Slutsatsen är att vindkraftskooperativens priser är marknadsmässiga.

Min kommentar: Varför röstade inte alliansen i Riksdagen för de rödgrönas förslag? De krävde ett tydligt uppdrag till regeringen att ta fram två förslag - en beräkning av marknadspris respektive kooperativ utdelning.

Riksdagsbeslutet om uttagsskatt för vindkraftskooperativ slår undan fötterna på kooperativen och bromsar vindkraftsutbyggnaden.

Anser Centern och Maud Olofsson att det endast är stora transnationella företag som ska satsa på vindkraften? Inte enskilda medlemmar i ett kooperativ?

Tycker verkligen ett bondekooperativ att vindkooperativ ska straffas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar