fredag 18 juni 2010

Rödgrönas budgetförslag i Härnösand

Budget 2011 alternativet från S, V och Mp


Vi anser att Härnösands kommun i budget 2011 har möjlighet att satsa

60 miljoner på angelägna områden. Satsningar som ska innehålla aktiviteter för unga och bättre måluppfyllelse i skolan.


Inom socialnämndens område behövs ökade insatser för daglig verksamhet, kontaktpersoner inom omsorgen och psykiatrin, oförändrade eller ökade organisationsbidrag och att fullfölja heltidsprojektet.


Inom skolnämnden måste arbetet med förebyggande insatser för barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder komma igång och måluppfyllelsen i skolan måste bli mycket bättre.


Arbetslivsnämndens ungdomssatsning, som också omfattar övriga nämnder, måste fortsätta.


Samhällsnämnden ska inte skära ner föreningsbidragen och inte försämra för spontanidrotten.


Vårt alternativ finansieras genom minskade konsultkostnader, indraget vårdnadsbidrag, samordningsvinster mellan kommunen och dess helägda bolag och mellan förvaltningarna inom kommunen och genom att mer restriktivt pröva återbesättning av vakanta tjänster.


Föreslagen skattesänkning med 10 öre säger vi nej till. En person med 25 000 kronor i månadslön får behålla 25 kronor mer i månaden. För kommunen innebär det ett bortfall med 4,2 miljoner kronor eller ungefär 10-20 arbetstillfällen. När kommunen visar ett reellt överskott är vi beredda att diskutera en skattesänkning.


Årets resultat 2011 kommer med vårt förslag att bli +10 miljoner kronor.


Härnösands kommun har drygt 1 400 miljoner kronor att hushålla med för kommunal service. Det är viktigt att prioritera dessa medel för bästa möjliga verksamhet.


Det förslag som kommunens politiska majoritet lägger fram under rubriken
”Med fokus på välfärdens kärna” är ett förslag, som kallas satsning, men som inte ens behåller dagens verksamhet. Budgeten innehåller vissa positiva saker såsom medel till kompetensutveckling i skolan och fortsatt tilldelning till arbetsmarknadsåtgärder.

Sig-Britt Ahl Lars-Gunnar Hultin Eva Goës
Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet de gröna




...................................................................................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar