fredag 18 juni 2010

C-vikarna som inte röstade bort kärnkraften!

Torsdagen den 17 juni röstade regeringsalliansen (inklusive centern i både Västernorrland och Jämtland!) i riksdagen igenom att tillåta byggen av nya kärnkraftsreaktorer i Sverige. Men det går emot både svenska folkets beslut i folkomröstning och miljöforskarnas råd. Risken är överhängande att utveckling av miljövänliga alternativ till olja och kol nu ersätts med satsningar på miljöfarlig och extremt riskabel kärnkraft. Så har det varit tidigare, och så blir det sannolikt igen!

Vi i miljöpartiet ställer oss frågorna; Har ni glömt Tjernobylkatastrofens skador på tusentals människor och förgiftning av miljön – även här i Sverige! Har ni glömt den nära kopplingen mellan kärnvapen och kärnkraft, som nu demonstreras i bl.a. Iran och Nord-Korea? Har ni glömt det växande avfallsberget av radioaktiva miljögifter i vårt eget land – som vi fortfarande inte vet hur vi ska hantera säkert?

En del av propositionen som röstades igenom handlar om att man vill lägga större ansvar på företagen om olyckan är framme. Yeah, rock on! Är det någon som har lagt märke till oljekatastrofen i Mexikanska golfen? Är det ens möjligt att ekonomiskt kompensera en kärnkraftsolycka? Skadan är väl redan skedd?

Våga istället se de hållbara möjligheterna! Satsa på våg-, vind- och solkraft! Använd biobränslen i långt högre utsträckning. Energieffektivisera och utveckla kunnande & teknik. Modernisera Sverige! Det ger också större konkurrenskraft för industrin och fler jobb i samhället.

Det är ingen brist på energi - så länge vi använder vår fantasi och tänker utanför lådan. Och det går inte att komma ifrån det livsfarliga hot som kärnkraften bär med sig! Vi vill se en utveckling där vi i än högre utsträckning utnyttjar växande kunskap och teknisk kompetens till att skapa en värld som är hållbar inte bara i morgon, utan också i framtiden!

Till sist: En eloge till centerns Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren som vågade gå emot både partilinjen och alliansen. I stället lyssnade de på förnuftet och röstade emot propositionen. Välkomna in i den gröna gemenskapen!

1 kommentar:

  1. Det är obegripligt tragiskt. Kanske man glömmer bort katastrofer om man äter tillräckligt med cesium?

    SvaraRadera