tisdag 13 april 2010

Låt småföretagen blomma!



Häromdagen var Bodil Ceballos, utrikesutskottet och boende i en liten by, Axmarbruk, med företagaranda, Amanda Lind, lokalt språkrör och jag ut till Rotsjö Gård.

Här fick vi alla våra idéer bekräftade! Se till att det går att leva på en gård utom allfarvägen! Njut av den unika upplevelsen och smaklusten! Ja, ägarna till Rotsjö Gård, Birgit och Torgny Ahlberg har faktiskt fått silvermedalj för sina ostar av Smaklust.



Men hur klara man sig som småföretagare om man ska betala skatt och arbetsgivaravgifter precis som stora företag? Det går inte! Birgit har inte tagit ut en lön under hela förra året.

Samtidigt är detta ett sätt att leva på som de inte vill byta bort för allt smör i Småland!

De vill inte gå tillbaka till ett 8-17 jobb och därmed garantera sig själva pensionspoäng och löner! Gården är deras liv!

Jag vill understryka att Miljöpartiet har fått bästa betyg av Privata affärer för sin småföretagarpolitik och vi vill se flera småföretag så att landsbygden kan blomstra!

Miljöpartiet vill göra det mer lönsamt att driva småföretag och föreslår därför i budgetförslaget som presenterades i oktober 2009 bl.a att arbetsgivaravgifterna sänks med 10 procentenheter för småföretagare. Miljöpartiet satsar också på förbättrade möjligheter att starta företag genom företagsvikariat och ökad tillgång till riskkapital och det måste bli lättare att upphandla lokalt!

I vår strategi för landsbygden så finns allt från att kunna producera sin egen el till närservice med.

Rotsjö Gård med mejeri & café, försäljning och övernattningsmöjligheter samt vandringsleder kräver också att man kan få ha utskänkningstillstånd. Det ska kunna gå att vara turistentreprenör i liten skala även i Sverige - inte enbart i Campostela i Spanien!

Birgit talade om sina idéer att samverka med Eva Larsson som har vandrarhemmet Solebo i Rö och med Kjell Bäckvall som hittar lämpliga vandringsleder. Att se synergieffekterna är verklig entreprenörsanda.



Vi önskar att detta fantastiska ställe ska få blomma och alla som vill kan komma och uppleva kolmila och tjärdal den 16 juni på Rotsjö Gård! Passa på!

1 kommentar:

  1. Vilka fina bilder det blev! Det var riktigt roligt att se verksamheten på Rotsjö Gård och höra om alla deras idéer för framtiden.

    Miljöpartiets landsbygdspolitik tror jag stenhårt på, det gäller bara ett förslagen lyfts fram så att människor förstår att vi tror på utvecklingsmöjligheterna och vilken viktig del landsbygden kommer att spela i klimatomställningen! Att vi alla har att vinna på en levande landsbygd.

    SvaraRadera