måndag 26 april 2010

Tjernobyl 24 år!



Bilder från Tjernobyl

Tjernobyl betyder malört

"Och den tredje ängeln stötte i sin basun. Då föll från himmelen
en stor stjärna, brinnande såsom ett bloss; och den föll ned
över tredjedelen av strömmarna och över vattenkällorna.
Och stjärnans namn var Malört. Och tredjedelen av vattnet blev
bitter malört; och många människor omkommo genom vattnet, därför att det hade blivit så bittert."
- Johannes Uppenbarelse 8:10-11

Många ser detta som är skrivet i Bibeln som ett tecken på Tjernobylkatastrofen.

Mitt yngsta barn, Anna, var 5 år när Tjernobyl slog ned som en bomb! Eller var det som Eyiafjallajökuls aska?
Nej, det var en vind som förde regnet hit till Härnösand men inte kunde man lukta eller känna något? Inte se något? Men så farligt!

Värst drabbades barnen i Vitryssland och norra Ukraina samt i Ryssland där man sköt ner regnmolnet som var på väg med radioaktivitet till Moskva.

Idag har jag presenterat min bok The trace of the black wind. Boken är berättelser som barn/ungdomar har skrivit om tiden direkt efter Tjernobyl, om deras rädsla, om alla nära som dog och om deras förtvivlan inför framtiden.

Jag började räkna tiden i FÖRE och EFTER Tjernobyl i och med den dagen som regnet föll och vi förstod att även Härnösand hundratals mil bort kunde drabbas av radioaktiviteten.

Vad är det som skiljer Hiroshima och Tjernobyl åt?
Jo, Hiroshima var en brandstorm och Tjernobyl var en explosion med radioaktivt utsläpp av tunga partiklar med lång halveringstid. Eftersom dessa katastrofer har haft helt olika ”utseende”, har vetenskapsmän omvärderat riskerna. Riskerna med lågdosstrålning har uppgraderats. Vetenskapliga rön har visat att den joniserande strålning från kärnkraftsolyckor av Tjernobyls typ kan vara åtminstone tio till tjugo gånger farligare än tidigare beräkningar.

Trots alla dessa fakta har Sveriges riksdag och regering inte stoppat kärnkraften. Nej, tvärtom! På 30-årsdagen av kärnkraftsomröstningen lägger Alliansen en proposition om att bygga nya kärnkraftverk i Sverige!

Den 24 april demonstrerade 146 000 demonstrerade i Tyskland mot kärnkraften och SVENSKA Vattenfall. De bildade en mänsklig kedja 12 mil mellan Vattenfalls kärnkraftverk i Brunsbüttel och Krümmel. En så stor demonstration mot kärnkraften har inte ägt rum i Tyskland sedan 1980-talet!

Må askmolnen från Island ha fått Alliansen att tänka om även beträffande faran med kärnkraften! En olycka i vårt närområde skulle få ödesdigra följder!

Jag har inte glömt Tjernobyl!
Har du?

1 kommentar:

  1. http://www.youtube.com/user/KSUinformation#p/a

    här har du rätt matnyttig info om strålning, varken för eller emot, men enbart fakta

    SvaraRadera