fredag 20 augusti 2010

Gröna från tolv länder möttes i Härnösand


Partido Verde, Miljöpartiet de Gröna i Colombia, fick sensationella 28 % i presidentvalet samt åtta nationella parlamentariker, 12 på regional nivå och 300 på lokal nivå sitter på poster efter valet och de Grönas inflytande har ökat betydligt. Intressant är att den som fick mest röster i parlamentet var en kvinna, Gilma Jimenez, och från de Gröna.

Fabio Mariño, som besöker Härnösand för en kurs med Green Forum på Sida, berättar stolt om framgångarna. Han började med Partido Verde Oxigeno, men stöttar fullt ut det nya partiet som uppstått efter att Oxigeno, ej lyckats registrera sig på nytt inför detta val. Anatanas Mockus är en joker i det hela och har fått många röster från unga och kvinnor, vilket är särskilt glädjande. Mockus stod för en ny dimension i politiken, demokratisk, ej korrupt och med gröna idéer.
Fabio Mariño är en av de 25 delegater som besökt Härnösand. En annan är ordförande för Rwandas Gröna och även ordförande i Afrikanska Gröna Federationen, Frank Habineza, är just nu på Sommaruniversitetet i Nantes, Frankrike, för att vittna om det tragiska valet i Rwanda den 9 augusti. Media tystades några månader innan och hans vice ordförande hittades mördad en månad före valet. Han har också hotats till livet.
Sophia Sakhanberidze från Georgien berättade om hur de blev uteslutna från det politiska rummet och om hur staten försökte stoppa dem genom att på felaktiga grunder vräka dem och ta deras datorer.
Alexey Kozlov från Ryssland, kommittémedlem i Europeiska Gröna Partiet, beskrev hur bränderna närmade sig hans hem i Voronezh. Intressanta öden och erfarenheter kring val har utbytts mellan de svenska deltagarna och de Gröna från Bolivia, Georgien, Guatemala, Albanien, Serbien, Kroatien, Benin och Vitryssland under den knappa vecka som de njutit av Härnösand. En Grön happening på Metropol med lokala och regionala Gröna, var en höjdpunkt.
Med bagaget fullt av positiva intryck och stor lärdom, åker de hem för att kämpa vidare för det de tror på. Miljöhoten och underskottet av demokrati och mänskliga rättigheter manar dem att fortsätta utmana det politiska etablissemanget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar