onsdag 11 augusti 2010

Rwanda - Brev till utrikes & biståndsministern

2010-08-09


Till utrikesminister Carl Bildt
Till biståndsminister Gunilla Carlsson


Idag går Rwandas befolkning till val för att välja president. Fyra kandidater, alla tidigare medlemmar av regeringskoalitionen, har tillåtits ställa upp. Allt pekar på att den sittande presidenten, Paul Kagame, kommer att väljas om. Med anledning av valet skulle vi vilja ta tillfället i akt att uttrycka vår oro över den demokratiska utvecklingen i landet.

De senaste två månaderna har två brutala mord begåtts på regeringskritiker. I slutet av juni mördades Jean-Léonard Rugambage, journalist på den förbjudna tidningen Umuvugizi. Samma dag som han mördades publicerades hans artikel med påståenden om att rwandiska underrättelseagenter varit inblandade i dödsskjutningen av den avhoppade generalen Faustin Kayumba Nyamwasa.

André Kagwa Rwisereka, vice ordförande i det gröna partiet i Rwanda, hittades död i södra Rwanda den 14 juli. Han hade en tid innan mordet känt sig hotad och förföljd. Ingen oberoende undersökning har gjorts av mordet, och innan en sådan görs finns det anledning att tro att mordet är kopplat till hans politiska verksamhet.

Det gröna partiet i Rwanda, Democratic Green Party of Rwanda, har kontinuerligt vittnat om de trakasserier man utsatts för – bland annat har möten störts och man har inte formellt kunnat registrera sig som parti. Det gröna partiets ordförande, Frank Habineza, har förföljts och hotats till livet.

Även övriga oppositionspartier har motarbetats och tillåts inte ställa upp i valet. Två partiledare har dessutom fängslats på vaga grunder. Pressfriheten är dessutom kraftigt hotad då en rad regeringskritiska tidningar stängts.

FN, EU, USA, Spanien och Frankrike har offentligt uttryckt sina farhågor inför den försämrade situationen när det gäller de mänskliga rättigheterna i landet, men från Sveriges sida har tystnad rått. Sveriges bistånd till Rwanda går bland annat till att stärka landets valkommission. Eftersom det är just demokratin som angrips borde detta leda till reaktioner från Sveriges sida.

Vi vill nu uppmana den svenska regeringen att skyndsamt agera för att det tillsätts en oberoende undersökning av oegentligheter i själva valproceduren och i synnerhet avseende regimens förföljelser av politiska motståndare, något som är oacceptabelt i ett land som kallar sig demokratiskt.


Peter Eriksson (MP)                Bodil Ceballos (MP)
Språkrör                         Ledamot i utrikesutskottet
_________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar