lördag 5 december 2009

Till minne av Stig Wallin


Så sent som i måndags höll Stig en presskonferens där han tog upp sitt uttalande, som du återfinner här nere.
Stig blev en vän och förtrogen. Hans medmänsklighet och omtanke om alla, värmde mig. Om Stig nu har lämnat jordelivet så har inte hans gärning lämnat oss. Livsverket går vidare genom andra bärare. Det är allas vårt ansvar!

Upprop 2009
GÖR VALRÖRELSEN TILL EN MEDBORGARRÄTTSRÖRELSE!

2010 blir ett avgörande år för mänskliga rättigheter och demokrati. Den 19 september ska vi i demokratiska val välja våra representanter till riksdag, landsting och kommuner. Det kan bli ett ödesval där din röst kommer att avgöra. Men det kan också bli ett val då Sveriges Riksdag blir en arena för främlingsfientliga och rasistiska budskap. Ett odemokratiskt systemskifte.



Sveriges internationella rykte är skamfilat. För första gången kallas regeringen i maj till granskning i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Och det behövs. Sverige bryter nämligen mot flera FN-konventioner om mänskliga rättigheter och det gäller speciellt behandlingen av kvinnor och barn. Hatbrotten har ökat kraftigt de senaste åren. Rasistiska budskap och fördomar hörs på gator och torg, på kafferaster och i styrelserum, hemma vid frukostbordet och i riksdagskorridorerna och värderingarna överförs till en ungdomsgeneration. Diskrimineringen och segregationen biter sig fast inom arbetslivet och boendet, inom rättsväsendet och i skolan. Solidaritet och sammanhållning ersätts av ökade motsättningar och ett ökat utanförskap. Ett vi-och-dom-samhälle växer fram.



Främlingsfientliga och rasistiska partier och grupperingar har under flera år ostört fått sätta den politiska dagordningen. Våra etablerade partier har varit passiva och otydliga. Och en slapp hållning och bristande etik från medierna har underblåst främlingsfientliga värderingar.



Utvecklingen i Europa och i våra grannländer i Norden har heller inte setts som varningssignaler. Där är situationen ännu värre med nynazistiska och fascistiska partier som tagit plats även i EU-parlamentet. Sida vid sida med våra svenska politiker. I sexton EU-länder finns främlingsfientliga partier i parlamenten, i tre länder sitter man med i regeringen. Det är en skam för hela Europa. De bruna uniformerna har bytts mot mörka kostymer men budskapen är desamma. Den fasansfulla historien upprepar sig och det har blivit rumsrent med rasistiska och nazistiska slagord. Människor mördas och misshandlas enbart på grund av sin hudfärg och FN: s deklaration om de mänskliga rättigheterna blir bara tomma ord för många minoriteter.



Men allt det här kan vi ändra på. Låt oss redan här - och nu – du och jag - starta en tidig valrörelse för människors lika värde och mot främlingsfientlighet, rasism och diskriminering. Där politiker från våra etablerade och demokratiska partier tillsammans med hela det ideella Sverige sätter dagordningen fram till september 2010.



Vi vill se en nationell, regional och lokal valrörelse med ett politiskt ledarskap som tydligt sätter frågan om människors lika värde högst upp på dagordningen. En gränslös kraftsamling där alla måste delta.



Vi vill se en valrörelse som blir en medborgarrättsrörelse där alla demokratiska krafter deltar och tar sitt ansvar. Och den måste starta här och nu. Det slutliga avgörandet kommer att ske i allmänna och demokratiska val den 19 september nästa år. Och det är din röst som avgör.



Det är en stor upplevelse som jag som ordförande fått vara med om, att år efter år få dela kampen för att bygga ett samhälle där människovärdet gäller alla oavsett individens bakgrund.



Stig Wallin
Ordförande i 5i12-rörelsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar