måndag 13 september 2010

Alliansens klimatpolitik fiasko - klimat- och matkrisen redan här!

Det känns så futtigt att bråka om plånboksfrågor i rika Sverige när var femte människa på den här planeten inte har mat för dagen!

I det kommande valet uppmanar jag väljarna att rösta på det block som bäst kan öka chanserna till en klimatsäkrare framtid och en mindre orättvis fördelning av världens och Sveriges resurser - och det är enligt naturskyddsföreningen inte alliansen!

Nio länder rapporterar om den varmaste sommaren sen mätningarna började på 1800-talet. 17 länder rapporterar det varmaste året sedan mätningarna började. Stora delar av Rysslands veteskörd har brunnit upp. Samtidigt är Pakistan, Niger och delar av Kina översvämmade. USA städar efter orkanen Earl och här i Europa har de allt våldsammare regnen drabbat lokalbefolkningen.

Vi behöver inte titta på SMHIs väderleksrapporter för att förutspå kommande än värre katastrofer när extrema naturfenomen samverkar med ett orättfärdigt ekonomiskt system i världen. Titta i stället på alla döda under “matupproret” nyligen i Mozambique, där priserna för bröd stigit med 30% och där man genomsnittligt spenderar 75% av sina inkomster på mat. Samtidigt har priset på vatten och energi fördubblats.

En av många orsaker är att Putin stoppat all export av vete från Ryssland, vilket hårt drabbar ett land som Mozambique, som importerar 60% av sitt vete från utlandet och detta är bara en fortsättning av katastroferna från 2008 då priserna på olja, vete, majs och ris rusade i höjden och orsakade “matuppror” i många av de nationer som importerar sin basmat.

Antalet undernärda människor på planeten har sedan 2006 ökat från 800 miljoner till 1200 miljoner (17% av världens befolkning). I Indien har 200 000 bönder tagit livet av sig sedan 1997 pga skuldfälla och I-ländernas jordbrukspolitik.

I media tävlar man om vem som har bäst klimatpolitik för att nå klimatmål som ligger 30 eller 50 år framåt. Det låga engagemanget i klimatpolitiken beror dock på att vi människor är programmerade att tänka i kortare perspektiv. Den värsta klimatkatastrofen – den ligger för långt borta för att vi skall bry oss. Enligt senaste siffror tar det 195 år för Centerpartiets och regeringens politik att nå klimatmålen. Lite långt in i framtiden!

Men tänk om Pakistan, Bangladesh och Niger översvämmas i samma skala som nu, år efter år, och torkan i Australien och andra delar av Afrika fortsätter. Inte orkar FN och Världssamfundet ställa upp år efter år med katastrofhjälp. Nej, då börjar den riktigt, brutala folkvandringen och med vilka konsekvenser? Redan idag finns miljontals miljöflyktingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar