lördag 11 september 2010

VÄRLDSUNIK SOLKRAFT

Lyssna på vårt framförande på S/Y Valentina om biogas, solkraft och kretsloppsväxthus!
Låt oss ta makten över energin!
Låt oss kunna sälja in vår egenproducerande energi på nätet!





För första gången i historien kommer man att kunna köra in solkraft på ett fjärrvärmenät. Det ska ske i Härnösand. 200 kvadratmeter ska byggas uppe vid Hemab och solkraften ska under sommartid förse med el och värme i stället för pellets och el. Det är Absolicons koncentrerade solpaneler som producerar både el och värme som ska bygga denna anläggning. Världsunikt!

Med tiden blir solkraften billigare och på 15 år skulle vi kunna avveckla kärnkraften med stöd av solkraft från dessa koncentrerade solpaneler.

Tyskland installerar mest solceller

Solcellsmarknaden fortsätter att växa snabbt. Förra året ökade den samlade effekten från solceller i världen med 50 procent. Hälften av de nya solcellerna sattes upp i Tyskland som bekräftar sin ställning som väldens ledande solcellsnation.

Fallande priser på solceller gjorde att det installerades mer solceller än väntat i Tyskland och i flera andra länder framförallt under slutet av förra året. Det konstateras i en ny EU-rapport om läget på solcellsmarknaden.

Priset på solceller har sjunkit med 50 procent under de senaste två åren, enligt rapporten som du hittar här: http://re.jrc.ec.europa.eu/refsys/

Totalt ökade effekten från solceller i världen med 50 procent till totalt 22 GW.

Tyskland stod ensamt för halva ökningen. Solceller med en effekt på 3,8 GW installerades där under förra året. Förklaringen till Tysklands ledande ställning är de subventioner till förnyelsebar energi som introducerades år 1990. Bidragen är dock på väg att minskas i Tyskland.

Efter Tyskland följer Italien som installerade nya solceller med en kapacitet på 730 MW, Japan med 484 MW och USA med 470 MW.

I soliga Spanien, som toppade listan 2008, har solcellsinstallationerna däremot rasat till blygsamma 100 MW jämfört med 2,7 GW ett år tidigare. Förklaringen är ändrade subventioner till solceller från den spanska staten.

Spanien har dock fortfarande näst mest solceller i världen efter Tyskland som leder överlägset med en installerad effekt på 9,8 GW.

När det kommer till tillverkning ser dock solcellskartan annorlunda ut.

Enligt EUs sammanställning tillverkades det solceller med en samlad effekt på 11,5 GW under 2008 en ökning med 56 procent jämfört med ett år tidigare. Den snabbaste ökningen av produktionen sker i Kina och Taiwan där hälften av alla nya solceller tillverkas.

Några data för Sverige finns inte med i rapporten. Enligt Energimyndigheten är den installerade effekten från solceller i Sverige ungefär 10 MW.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar