onsdag 15 september 2010

Centern bluffar om uranbrytning

Inför förra valet passade det bra för centern att gå ut med att man ville förbjuda uranbrytning. De har dock TVÄRTOM under mandatperioden i riksdagen röstat nej till Miljöpartiets förslag på förbud flera gånger. Senaste gången var 25 mars i år. Carlgren bluffar när han säger att en röst på centern är en röst mot uranbrytning.

I flera års tid har utländska bolag satsat miljontals kronor på prospektering och provbrytning. Det finns 225 tillstånd för prospektering i Sverige. Statsministern har själv talat för uranbrytning.

Miljöpartiet är överens med V och S om att ändra lagen för att hindra uranbrytning. Centern måste lämna klart besked före valet. Kommer de att rösta för eller emot förbud mot uranbrytning?

Centern säger att det inte går att ha särregler för uranprospektering. Det gör det visst det - och det är meningsfullt! Prospekteringsföretagen finansierar sin verksamhet uttryckligen med löften om just uran.

Dessutom om Centern INTE vill ha uranbrytning är det mer hederligt att göra det klart från början, t ex genom en lagstiftning. Man ska inte köra med falska förespeglingar.

Otydlig lagstiftning eller ändringar under resans gång används ibland av utländska företag för att stämma nationer, vilket Vattenfall nyligen gjorde i Tyskland. Man motsatte sig miljökrav som förtydligades efter ett val och stämde Tyskland på mångmiljardbelopp i skadestånd inför en internationell tvistlösningspanel i USA.

Är det så Centern har tänkt sig ett näringslivsinriktat Sverige?

Vi i Miljöpartiet anser att det är hög tid att sätta ner foten! Det ska inte brytas uran i Sverige och kärnkraften ska avvecklas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar