torsdag 5 november 2009

Det israeliska folket får inte fred och frihet förrän det palestinska folket får det


Äntligen dags att besöka Palestina efter att ha studerat Palestinas utveckling sedan 80-talets början, händelserna på Västbanken och i Gaza. Fördrivningen av palestinierna 1948 till flyktigläger, har jag aldrig förlikat mig med. Hur kan ett folk som utsatts för folkmord ge sig på ett annat? Varför förgör man varandra?

Mina värsta farhågor besannades under mitt studiebesök. Nationalismen! Jag hörde hur fäder uppfostrar sina barn att det endast finns ett land – Palestina. Samma sak på den andra sidan – det finns endast ett land - Israel.

Det som inger hopp är Al Mubadara, ett mittenparti, med Dr Mustafa Barghouthi som talesman, omtalad och respekterad i hela världen och den store förhandlaren mellan parterna både mellan Israel och Palestina som mellan Hamas och Fatah. Det var också han som lyckades lyfta upp Goldstonerapporten i rampljuset. Al Mubadara mobiliserade busstransport för 1000 medlemmar till Ramallah, där folk gick ut på gatorna och krävde att få reda på innehållet i rapporten. Sedan tog Dr Barghouthi upp densamma i Genève.

Många i partiet härstammar från PMRS, Palestinian Medical Relief Society, som startade redan 1979! De gör ett fantastiskt jobb. De mobila sjukhusen fungerar och behövs ute på landsbygden, där byar och städer skärs sönder av murar som slingrar sig som ormar för att skydda israeliska bosättningar. Bosättningarna har kraftigt byggts ut efter Osloavtalet. Syftet var det motsatta - att avveckla och hindra ytterligare bosättningar.

Vi får se hur det tidigare sjukhuset på 10 minuters köravstånd, hamnat i det ockuperade palestinska Jerusalem och blivit otillgängligt. Vi får se checkpoints (inalles 576) på nära håll och att de öppnas efter behag för de tusentals människor som arbetar på andra sidan muren. Vi får se olivlundar som kapats vid rötterna för att skapa ”säkerhetszoner”. Vi får se hur folk demonstrerar vid muren och beskjuts av tårgas och avloppsvatten. Vi får se hur ungdomar arbetar med icke-våld som lösning på ockupationen. Vi får se kvinnors urkraft att framställa organiska produkter trots att avloppen från bosättningarna regleras ut på deras fält och blandas med deras källvatten.

Alla vi möter kämpar mot sharialagarna, mot fundamentalismen, mot tidigt ingångna äktenskap men för jämställdhet. Vid besök på Women´s house, kan vi konstatera att de har kommit långt. Den heta linjen är förstås hemlig och huset ligger avsides. Där finns psykolog och personalen har utvecklat ett nätverk med medicinskt ansvariga utanför väggarna. Upplysning och utbildning av föräldrar, polis, unga par och familjer är ett självklart inslag och de använder sig av psykodrama vid rehabilitering.

Förutom aktiva politiker, träffar vi organisationer som arbetar med personer med funktionshinder, vars uppgift är att informera och hävda sina rättigheter för att kunna kräva sin rätt och inte gömma sig i sina hem utan komma ut i samhället som alla andra.
Ett besök på universitetet i Betlehem är lärorikt. Att studera där kostar 800 USD per termin. För de flesta är det omöjligt att gå där utan stipendium, vilket gör att de studerande är väldigt motiverade. Makabert var att man under intifadan skjutit en missil genom väggen in i biblioteket!

För framtiden betyder dessa ungdomar allt. De åker kanske utomlands en period för att slutföra sina studier, men kommer tillbaka för att bygga upp sitt land. De vill arbeta med icke-våld, bojkotter, manifestationer, kampanjer och förverkliga en tvåstatslösning.

Dr Barghouthi sa i förra veckan på The Daily Show i USA: Det israeliska folket får inte fred och frihet förrän det palestinska folket får det. Fred kräver civilkurage därför ska vi stärka de goda krafter som finns på båda sidorna! Riv murarna och stängslen! Jag vill skynda på världssamfundet. 40 års ockupation är inhumant och ett grovt brottmot de mänskliga rättigheterna! Det är 20 år sedan Berlinmuren revs - nu är det hög tid att dessa murar rivs!

Eva Goës

Green Forum

Flera foton finns på Facebook. De får användas: alla är privata.

Mera på The Daily News på http://www.thedailyshow.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar